Bart van der Heide nieuwe directeur Museion, Bolzano’s Modern and Contemporary Art Museum

Bart van der Heide nieuwe directeur Museion, Bolzano’s Modern and Contemporary Art Museum

Bart van der Heide nieuwe directeur Museion, Bolzano’s Modern and Contemporary Art Museum 2560 1708 Isabel de Kieviet

©IDM Südtirol-Alto Adige / Achim Meurer

Wie houdt er niet van een middagje cultuur snuiven, nadat je de prachtige natuur van Zuid-Tirol hebt ontdekt? Nederlander Bart van der Heide is aangesteld als nieuwe directeur van Museion, het museum voor Modern and Contemporary Art. Je vindt hier een combinatie van internationale moderne kunst en daarnaast kun je meer leren over de Zuid-Tiroolse hedendaagse kunst.

Bart van der Heide

De heer van der Heide is een internationale kunsthistoricus en tentoonstellingsmaker. Tot voor kort was van der Heide chef-curator en hoofd onderzoek bij het Stedelijk Museum Amsterdam. Hij heeft per 1 juni 2020 zijn intrede gemaakt binnen het Museion in het geliefde Bolzano en volgt daarmee voormalig directeur Letizia Ragaglia op. Van der Heide won deze titel dankzij zijn succesvolle ervaringen bij andere gerenommeerde kunstinstellingen en daarnaast heeft hij een unieke visie op de toekomstige ontwikkelingen van het museum. Zo is hij van plan om onderzoek te doen naar nieuwe tentoonstellingsmogelijkheden en om meer aandacht te genereren rondom sociale en publieke aspecten van het museum, stelt Marion Piffer Damiani, president van Museion. Van der Heide benadrukt dat het Museion een goede reputatie heeft met tentoonstellingen. Hij is erg ambitieus om te experimenteren maar tegelijkertijd dicht bij de kunstenaars en hun kijk op de wereld te blijven.

© HenrikBlomqvist

Museion, Museum voor Modern and Contemporary Art

De culturele vereniging, Museion, opende in 1987 haar deuren van het Museum voor Modern and Contemporary Art. In 2000 verschoof de focus geleidelijk naar hedendaagse kunst met specifieke aandacht voor de rol van taal in kunst. In 2007 verhuisde het museum naar de nieuwste locatie, met een opvallende architectuur van grote glazen gevels die een dialoog tussen het historische centrum en de nieuwe stad smeedde. Het museum beschouwt zichzelf als een ontmoetingsplaats voor internationale kunst maar heeft daarentegen ook plaats voor lokale Zuid-Tiroolse kunst.

Over Zuid-Tirol
Zuid-Tirol is de noordelijkste provincie van Italië en ligt aan de zuidkant van de Alpen. De bekende bergen in dit gebied zijn de Dolomieten. Het is er maar liefst 300 dagen per jaar zonnig, waardoor het de ideale bestemming is voor outdoor liefhebbers. Culinair genieten is in dit gebied, met de grootste dichtheid van Michelin-sterren per vierkante kilometer in Italië, zeker mogelijk.  Door de rijke en roerige geschiedenis van Zuid-Tirol is er op cultureel vlak veel te bezoeken en te bewonderen. Kijk voor meer informatie over Zuid-Tirol op https://www.suedtirol.info/nl