Zuid-Tirol heeft een fietstocht voor iedereen

Zuid-Tirol heeft een fietstocht voor iedereen

Zuid-Tirol heeft een fietstocht voor iedereen 1385 922 Sherida Zijderlaan

© IDM Südtirol-Alto Adige / Alex Filz

Nederlanders en fietsen, het gaat hand-in-hand. De dagelijkse route naar school of werk, of het rondje op zaterdagmiddag door de natuur, we doen het allemaal. Wist je dat je tijdens je vakantie in het Italiaanse Zuid-Tirol ook ultiem kunt fietsen? Er is namelijk een fietsroute voor iedereen. Of je nu een doorgewinterde sportfietser bent, een tochtje met een e-bike fijn vindt of met de kids op pad wilt, hieronder lees je tips voor jouw soort fietstocht.

Op pad met het hele gezin

In Zuid-Tirol zijn er diverse goed aangelegde en veilige fietspaden te vinden voor het hele gezin. Fiets door de appel- of wijngaarden en langs historische dorpjes en proef onderweg de lokale specialiteiten. En het mooiste? Je hoeft niet terug te fietsen. Met de Bikemobil Card krijg je onbeperkt toegang tot het lokale openbaar vervoer waarbij je bij diverse verhuurpunten, aangegeven met het bord ‘Südtirol Rad’, eenmalig gratis een (e-)fiets kunt huren. Ben je klaar met je fietstocht? Dan lever je de fiets weer in bij een verhuurpunt en stap je op de trein of bus terug of reis je door naar een volgende bestemming. Je kunt de kaart voor een, drie of zeven dagen aanschaffen.

Met de wielrenfiets over de mooiste bergpassen

Ben je een wielrenner? Dan is Zuid-Tirol voor jou een waar fietswalhalla. Uiteraard zijn er overal mogelijkheden voor een dagelijkse wielrentocht, maar op sommige dagen is het wel heel bijzonder fietsen. Zuid-Tirol sluit namelijk een aantal keren per jaar de mooiste bergpassen voor ander verkeer, zodat jij met je fiets de kans krijgt zonder hinder elke bocht te ervaren. Dit jaar zijn de sluitingen vanwege Corona onzeker, maar zodra evenementen groen licht krijgen, worden de dagen georganiseerd. Daarnaast zijn er ook mogelijkheden om de legendarische wegen van de Giro d’Italia of de Maratone dles Dolomites te fietsen of op pad te gaan met een lokale gids.

© IDM Südtirol-Alto Adige / Daniel Geiger

Offroad en door de bergen

2000 kilometer aan mountainbikepaden voor diverse niveaus, als mountainbiker kun je je hart ophalen in Zuid-Tirol. Van maart tot in het late najaar kun je met je (e-)mountainbike terecht op de paden en diverse tours volgen. De tour met het beste panoramische uitzicht is zonder meer de Sellaronda Mountainbike Tour door UNESCO Werelderfgoed de Dolomieten. Ervaren mountainbikers kunnen de route op twee manieren volgen. Met de klok mee is voor fietsers die vooral van afdalingen houden. Deze tour van 58 kilometer doe je in vijf tot negen uur, inclusief lunch. Tegen de klok in is voor fietsers die van een uitdagende klim houden. Deze tour van 55 kilometer kost je tussen de zes en negen uur, inclusief lunch. Een andere must-do is de Dolomiti Bike Galaxy, met 250 kilometer aan mountainbike paden, middenin de natuur. Met kabelbanen kun je met je mountainbike hoog in de twaalf valleien komen. Zowel beginners als ervaren mountainbikers kunnen hier terecht.

© IDM Südtirol-Alto Adige / Kirsten-J. Sörries

Voor elke fietser wordt gezorgd

Fietsen is de regio absoluut een serieuze aangelegenheid. In Zuid-Tirol kun je bijvoorbeeld als fietser verblijven in een van de zesendertig BikeHotels Südtirol. In deze hotels vind je deskundig toeradvies en begeleiding voor jouw fietstocht en is alles ingericht voor jouw fietsvakantie. Daarnaast wordt er goed voor de paden, en daarmee voor de fietsliefhebbers gezorgd. The Trail Doctor bewandeld uren per dag het netwerk aan fietspaden in de regio, om er voor de zorgen dat beschadigde secties weer in goede conditie worden gebracht. Een bijzonder verhaal van een appelboer die naast zijn boerenbestaan een fietsgids was. Lees zijn verhaal hier.

Over Zuid Tirol
Zuid-Tirol is de noordelijkste provincie van Italië en ligt aan de zuidkant van de Alpen. De bekende bergen in dit gebied zijn de Dolomieten. Het is er maar liefst 300 dagen per jaar zonnig, waardoor het de ideale bestemming is voor outdoor liefhebbers. Culinair genieten is in dit gebied, met de grootste dichtheid van Michelin-sterren per vierkante kilometer in Italië, zeker mogelijk.  Door de rijke en roerige geschiedenis van Zuid-Tirol is er op cultureel vlak veel te bezoeken en te bewonderen. Kijk voor meer informatie over Zuid-Tirol op https://www.suedtirol.info/nl